Prywatnie Rollercoaster

Najlepszy sernik na świecie – przepis mojej mamy

przepis na sernik

Mówi się, że „wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej”. Tyczy się to także domowej kuchni. W końcu każdy z nas uwielbiał zupy, ciasta i pieczenie swojej mamy. Ja nie jestem wyjątkiem. Dziś podzielę się jednym z maminych przepisów – takim na sernik z budyniem, który już lata temu podbił moje serce.

Przepis na sernik krok po kroku:

Składniki na ciasto:

  • ½ kostki masła
  • ¼ szklanki cukru
  • 3 żółtka i jedno całe jajko
  • 300g mąki
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie wymienione składniki mieszamy, a potem cierpliwie ugniatamy na blacie. Na początku ciasto będzie bardzo lepkie, ale nie dajmy się zniechęcić – w razie konieczności dosypmy nieco mąki. Po rozrobieniu nadal powinno się kleić, ale tylko troszeczkę. Ciasto na sernik z budyniem wykładamy na głęboką na kilka centymetrów, średniej wielkości blachę. Rozciągamy je tak, by ciasto pokryło również boki blachy.

Gotowe? No to jeszcze wyżej zakasamy rękawy! Zabieramy się za drugą część pyszności.

Składniki na sernikowo-budyniowy farsz:

  • chudy serek twarogowy (800g – 1kg)
  • dwie niecałe szklanki mleka
  • 1,5 opakowania budyniu śmietankowego w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • rodzynki (jeśli lubimy)
  • starta skórka z pomarańczy
  • 4 całe jajka + można oddać 3 białka, które zostały po robieniu ciasta
  • ½ szklanki cukru

W jednej misce miksujemy cztery pierwsze składniki farszu. W drugiej – dwa ostatnie. Zmiksowane jajka i cukier powinny wytworzyć wysoką pianę.

Teraz możemy połączyć zawartość obu misek oraz dorzucić to co zostało, czyli rodzynki i startą skórkę z pomarańczy. Mieszamy delikatnie łyżką całość. Słyszycie? Nasz sernik z budyniem jest coraz bliżej ;)

Cały farsz przelewamy do blachy, wcześniej wyłożonej ciastem i pieczemy w temperaturze 180°C od 40 do 80 minut. Celowo podaję tu tak szeroki przedział czasowy, bo piekarniki są różne i ciasto trzeba, przynajmniej za pierwszym razem, często doglądać. Po pewnym czasie, gdy sernik zaczyna się z góry przypiekać, a w całości nie jest jeszcze upieczony, osłaniamy jego górę papierem do pieczenia i pieczemy dalej. Gotowe ciasto zostawiamy do ostygnięcia. Możemy je polać rozpuszczoną czekoladą i posypać orzechami, wiórkami kokosowymi lub samym cukrem pudrem – czym tam lubicie najbardziej.

I oto cały przepis na sernik. Brzmi prosto, a jest, wierzcie mi, bezkonkurencyjny. Podbija i serce, i podniebienia :-)

Najlepszy sernik na świecie – przepis mojej mamy
5 (100%) 1 vote[s]

You Might Also Like

Brak komentarzy

Napisz komentarz